Persoonlijk | Kwetsbaar ondernemen

Ondernemen. Veel mensen gaan, denk ik, ondernemen om meer vrijheid te ervaren. Zelf je tijd indelen, zelf bepalen welke opdrachten je wel en niet aanneemt, zelf belangrijke beslissingen nemen. Voor mij geldt dat ook. Vrijheid om alleen nog maar te doen wat ik het allerliefst doe. Vrijheid om veel tijd te besteden aan mijn bedrijf, maar daarnaast ook veel tijd over te houden voor mezelf, mijn jongens en mijn man. En ja, het is hard werken dat ondernemen. En er komen ook dingen bij kijken die niet mijn ‘lievelings’ zijn. Maar omdat ik ze doen voor mijn bedrijf, voor mijn vrijheid, doe ik ze met plezier. ook de boekhouding en belasting betalen ­čśë

Maar alles zelf doen, zelf bepalen en zelf maken, maakt me ook kwetsbaar. Mijn bedrijf en alles wat ik mijn bedrijf doe is zo echt helemaal van mij dat ik me soms heel kwetsbaar voel. Want wat als mijn klanten de foto’s niet mooi vinden? Elke keer als ik foto’s lever voel ik even de spanning. Niet omdat ik onzeker ben over mijn werk. Maar ik heb mijn ziel en zaligheid gelegd in het contact met mijn klanten, in het fotograferen en in het bewerken van de foto’s in mijn stijl. Dus als ze het niet mooi vinden raakt dat ook mijn ziel (en zaligheid). En dat voelt soms naakt, kwetsbaar.

Wat ook kwetsbaar voelt is het lanceren van nieuwe idee├źn. Nieuw aanbod. Als het idee opkomt voel ik vaak meteen of het echt een goed idee is. Ik ben enthousiast en er van overtuigd dat ik de wereld mijn fantastische idee niet mag onthouden. Ik werk de plannen tot in de puntjes uit en dan gaat het ‘mis’. Want het is ook best handig als ik dat fantastische aanbod dan met de wereld ga delen. Maar dat is zo spannend. Want wie ziet er nou te wachten op dit aanbod? Wat als helemaal niemand deze dienst gaat afnemen?

En ook nu komt omdat zo’n idee echt helemaal van mij is. Het is toch een beetje mijn kindje zeg maar. En dan voelt het soms bijna als een persoonlijk afwijzing, of daar ben ik bang voor, als het niet het verwachtte succes zou opleveren.

Gelukkig weet ik inmiddels hoe ik er voor kan zorgen dat ik hier niet in blijf hangen. Het mag natuurlijk best spannend zijn, kwetsbaar voelen. Maar het schiet niet op als ik vervolgens niks doe met dat fantastische aanbod.

Wat ik dan doe? Ik ga bedenken hoe het zal zijn als het wel lukt. Hoe blij mensen zullen zijn met het waardevolle product wat ik zie kan geven. En wat zal ik zelf gelukkig zijn als ik dat doe waar ik gelukkig van word. En daarmee ook nog anderen heel blij kan maken. Ik bedenk ook dat de wereld niet vergaat als het niet wordt wat ik er van had gehoopt. Dan is het blijkbaar nog niet wat ik echt te doen hen en komt er dus nog iets beters. En soms neem ik ook gewoon even helemaal afstand. Ga ik iets heel anders doen waar ik blij van word. Wandelen, een boek lezen, met de kinderen iets leuks doen.

Binnenkort komt er weer een lancering aan. Het wordt al een beetje spannend maar voorlopig ben ik nog heel enthousiast!

PS Ook het delen van dit verhaal, mijn ‘kwetsbare momenten’ voelt kwetsbaar. Deel jij wel eens iets wat kwetsbaar voelt?

Scroll to Top